Történelem: A mór megtette kötelességét...

4 csillagos Cikk értékelése: 4,70 (30 szavazatból)

(egy méltatlanul elfeledett Sinclair-ős)

Talán ZX80 sem lett volna, sőt, talán az egész brit számítógépipar nem így alakul, ha a Science of Cambridge nevű kutatócsoport, egy Clive Sinclair nevű fejlesztővel az élen, nem készíti el az MK-14 nevű mikroszámítógépet.

1977 júliusában Ian Williamson mutatott Chris Currynek egy mikroszámítógép prototípust, mely a National Semiconductor SC/MP mikroprocesszorán alapult. Curryt lenyűgözte a dolog és bátorította Sinclairt, hogy terméket faragjanak belőle. Ian Williamson meg is egyeztek, bár a szerződés állítólag sosem került aláírásra.
National Semiconductor felajánlotta, hogy újratervezi a projektet, hogy csak a saját alkatrészeiket használják, valamint a NYÁK gyártásra is tettek ajánlatot. A Science of Cambridge cég - Sinclair akkori cége - dobta piacra kit formájában az MK14 elnevezésű mikroszámítógépét. Angliában 39,95 fontért kezdték árusítani és állítólag több mint 50000 darabot adtak el belőle.

Ez a gép valóban mikró volt a javából: ennél kisebb és csekélyebb tudású gépet építeni talán nem is lehetséges – és ez lesz a sokágú Sinclair-fejlesztések egyik útja: a lehető legjobb minőségben a kisemberek kezébe adni a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb számítógépet. Az egyén számára ez a legjobb lehetőség, hogy egy ismeretlen és nagy lehetőségekkel kecsegtető útra lépjen: az informatikáéra, de a gyártó számára is szupersztrádára vezet ez a megoldás: sosem volt és soha nem is lesz már talán még egy olyan szép korszaka az emberiségnek, amikor ennyire kiéhezetten vágyunk minden technikai újításra: számítógépet adni az erre kiéhezett fiataloknak, a profittermelés egyik legkalandosabb és legreménytelibb útja.

Az ötvenezer példányban gyártott MK-14, amely felépítését tekintve a Commodore-ős KIM-1 kategóriájába tartozik, tudását tekintve pedig ezzel és a többi pionírral, köztük az Altairral van egy szinten, elsősorban a műszaki orientációjú fiataloknak készült.
Az MK mozaikszó mögött nem a magyar BRG-magnókkal való kapcsolatot kell sejtenünk, hanem nem más, mint: Microcomputer Kit.
És tudjuk, nem is ez volt az utolsó KIT a Sinclair-univerzum történetében...

A gép az alábbi paraméterekkel rendelkezett:

  • egy National Semiconductor SC/MP CPU (INS8060) volt benne,
  • 1/2k ROM monitor,
  • 256 bájt RAM, ami 640 bájtra volt bővíthető a nyákon közvetlenül, de összesen 2170 bájtig lehetett feltornázni,
  • 8 (vagy 9) vörös led hét szegmenses kijelző,
  • opcionálisan VDU támogatás 32×16 szöveg vagy 64×64 grafika,
  • 20 gombos billentyűzet és egy reset gomb,
  • 16 I/O vonal is lehetséges volt a INS8154N RAM/IO chip hozzáadásával,
  • kazetta és PROM alapú tárolás opcionális extrák,
  • valamint egy hangkártya terv is rendekezésre állt.
A legjobb MK-14 rajongói honlap, Paul Robsoné.

Egy igen érdekes újreélesztési projekt, MK14 V2.0


Kapcsolódó dokumentumok
Dokumentum Nyelv Kategória Hardver Hossz (kb) Tipus
MK14 Micro Computer Kit Training Manual Angol Hardver kézikönyv MK14 9210 PDF
MK14 PROM Blower Kit Angol Hardver kézikönyv MK14 2090 PDF
MK14 Simple Tape Interface Angol Hardver kézikönyv MK14 980 PDF
MK14 VDU Instructions Angol Hardver kézikönyv MK14 1569 PDF

Az MK-14-et a Speccyalisták számára felfedezte: