Szoftverfejlesztők: Magyar fejlesztők kutatási naplója

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (18 szavazatból)

Kapcsolatfelvétel magyar fejlesztőkkel, programkészítőkkel, kiadókkal

A www.sinclair.hu alapításától kezdve alapgondolat volt a magyar készítésű, kiadású programok összegyűjtése, amely első lépései a World of Spectrum adatbázisán alapultak. Sikerült is pár játékot beazonosítani, de érezhető volt, hogy a lista korántsem teljes. Ahogy a Speccyalista közösség létszáma folyamatosan gyarapodott, úgy mindig előkerül egy-egy régi magyar kazetta, régi emlék egy magyar játékról, amelyek természetesen azonnal bekerültek a gyűjteménybe.

Sokáig egyetlen régi programkészítő, a népszerű ZotyoCopy készítője, Gräff Zoltán volt az egyetlen felkutatott programozó, akivel sikerült személyes kapcsolatba kerülni és aki nem zárkózott el a régmúlt időktől.

Egy váratlan ötlettől vezérelve készült egy speciális program, amely a WoS adatbázisából a programok szerzőit gyűjtötte ki, majd ezeket megfelelő módszerekkel elemezve (magyar vagy magyar hangzású nevek, ékezetek hiánya miatt elbújó nevek) jópár újabb programmal bővűlt a gyűjtemény.

A rendszerezés, feldolgozás és katalogizálás után megkezdődött a személyek felkutatása. Áttörést a közösségi oldalak megjelenése hozott, amelyek segítségével újabb és újabb rég elfeledett programok kerültek elő.

Eddig felkutatott programok


Magyar fejlesztő csapatok
1024 Studio (3 program)
Andromeda Software (9 program)
Csúcstechnika (1 program)
DeltaSoft (1 program)
Greensoft (1 program)
Homega Software (1 program)
Interbit Software (8 program)
Konczolsoft (2 program)
OCTA Soft (2 program)
Oktatástechnikai Fejlesztő GM (5 program)
SSW Team (1 program)
TAM-TAM Software (1 program)
Terramare Software (1 program)
TFF (0 program)
V&H Software (1 program)
VoiceSoft (1 program)
WSS Team (3 program)
Yellow Software (1 program)


Magyar programozók