Speccyalista: Krónika

4 csillagos Cikk értékelése: 4,69 (52 szavazatból)


Minden idők kezdete
Kardos Balázs (Bali) fejében megszületik egy gondolat. Szeretne összegyűjteni minél több elérhető információt kedvenc gyermekkori számítógépéről, a ZX Spectrumról. Legfőbb forrása az internet, elsősorban a World of Spectrum oldalai, de sok más lelőhelyre is rábukkan. Rendszerezés után néhány html oldalon közzétesz pár érdekes anyagot. Ekkor még nem sejti, hogy mit indít el útjára...

Taglétszám: 1
Levelek száma: 0


Speccyalista születik
Az internet-elérés terjedésével egyre többen rátalálnak az oldalra és elkezdik segíteni az információk összegyűjtését saját anyagaikkkal is, így érdekesebbé válik a nosztalgiázás, elkezd átalakulni az oldal. Saját címe lesz a honlapnak - www.datanet.hu/sinclair - mindössze 3 MB-nyi tárhellyel.

Egy véletlennek köszönhetően megszületik a "Speccyalista" név, amit Papp György (Pgyuri) egyik levelében viccesnek szánt tárgynak ír, de Balinak annyira megtetszik, hogy rögtön használatba veszi levelezéseiben és oldalain.

Taglétszám: 6
Levelek száma: 53


Levelezőlista alakul
Gyűlnek a Spectrum iránt érdeklődő régi rajongók, így beindul egy saját levelezőlista, amely a azonnal megkapja a "Speccyalista" nevet. A sok, főképp angol nyelvű anyag mellett már előkerülnek régebbi magyar fejlesztések, de számos írás is megjelenik a témával kapcsolatban. Ezek közül kiemelkedő Tarján Richárd (Ricsibu) írása a "Spectrum a XXI. században" címmel.

Taglétszám: 9
Levelek száma: 25


http://www.sinclair.hu
Nagy lépés történik. Bali beindítja a www.sinclair.hu saját szerverét, így korlátlan teret ad a folyamatosan gyűlő, egyre nagyobb mennyiségű információk számára. Először a Spectrum Világ újságok archiválása indul be.

Taglétszám: 14
Levelek száma: 221


Első vásárlók az E-bay-en
Bali a Spectrumok megmentésén dolgozik. Bármilyen meglepő, de sikerül billentyűzet fóliát csináltatnia, így sok kis számítógép újra feltámad. A szerencsések már az E-bay használatával vadásznak Spectrum relikviákra.

Taglétszám: 14
Levelek száma: 264


A nagy áttörés
A www.sinclair.hu ismét gyorsul, új szerver gépre költözik.

Gondos Csaba (Csaba) elnyeri a tiszteletbeli "hardver főkonstruktor" címet, mert újításaival, megoldásaival sokat tesz a Spectrumért. Nevéhez kapcsolódik a SmartMedia illesztő, a ZXSM prototípusa, a QL ROM kártya tömeggyártása valamint megkezdődik az Interface II. MultiRom fejlesztése. Nemcsak hardver, de szoftver oldalon is megmozdul valami. Mezei Ádám (Edy) kifejleszti az SDEMU programot, amely segítségével SpeccyDos lemezeket lehet lementeni. Apróbb próbálkozások kezdődnek a Spectrum programozásának oktatására és tovább folytatódik a folyamatosan gyűlő dokumentációk archiválása.

És megtörténik a nagy áttörés. Felmerül egy találkozó lehetősége, ahol a levelezőlista tagjai személyesen megismerhetik egymást. Erre remek alkalmat ad a ZX Spectrum 20. születésnapja. A találkozó a Polo Pub-ban némi sör, csülök és sztrapacska mellett jön létre, ahol a nosztalgiázás mellett érdekes relikviák is előkerülnek. A vacsorán még Gräff Zoltán (Zotyo) is az asztalnál ül, a híres ZotyoCopy program írója.

A sikeres összejövetelen felbuzdulva egy régimódi ZX Spectrum rendezvény szervezése kezdődik, amelyet a társaság tagjai előszilveszteri hangulatban decemberben tartanak meg. Régmúlt időket idézően fekete-fehér TV-k előtt ülve, Meggy Márka és Traubisoda mellett folyik a beszélgetés és a játék. Sokak először tartanak kezükben olyan gépeket és interface-eket, amelyekről mindig is álmodtak. Meglepetésről Edy és Pgyuri gondoskodik, akik teljes titokban egy új játékot készítettek Spectrumra és itt bemutatják, így feltámasztva újra a Weird Science Software csapatot, amely egyik alapítótagja Edy volt még 1990-ben. A Flash Beer Trilogy egy kis játék, ami megmutatja, hogy lehet még újra gyereknek lenni.

Taglétszám: 22
Levelek száma: 1059
Összejövetelek száma: 2


Zajlik a klubélet
Az év eleje gőzerővel indul. A ZXSM prototípus bemutatása után elkezdődik a tervezése egy Spectrumhoz kapcsolódó flash alapú háttértárnak, amelyből csak a tervezőasztalnak, de elkészül a HyperFlash nevű tárolóeszköz. A ZXSM helyett inkább a ZXCF (Sami Vehmaa tervei alapján) sorozatgyártása kezdődik, nyár elején már zajlik a tesztelés.

Rengeteg régi és új téma kerül elő a Spectrummal kapcsolatban, így év vége felé újabb nagy nap készül. A Nosztalgia Partynak a Békásmegyeri Közösségi Ház ad helyet egyik termében, ahol asztalok hosszú során tolongnak a kis,színes TV-k, megannyi különböző ZX Spectrummal és mindegyiken valami érdekes történik. Saját tervezésű eszközök, billentyűzetek, interface-ek, játékok mellett telik az éjszakába nyúló találkozó.

Taglétszám: 44
Levelek száma: 1117
Összejövetelek száma: 2


Tovább nő a csapat
Mintha semmi se állíthatná meg, úgy tör utat magának a ZX Spectrum. Folyamatosak a témák, az újdonságok, szinte naponta történik valami. Hol egy előkerülő újság, hol egy leporolt, régi program mozgatja meg a csapatot, a Weird Science Software pedig kiadja következő játékát, a TV-GAME-et.

Samu József (Sam.Joe) elindít egy játékajánló rovatot, amelyben hétről-hétre játszani hívja az olvasókat. Írásai stílusa és sajátos humora rövid idő alatt sok rajongót magával ragad.

Megszületik és meghal Z, a robot, ami remek példája annak, hogy a kis közösségben hatalmas az alkotási vágy, de nem mindig tud realizálódni.

A Speccyalista Mega Party elmaradhatatlan, szervezése és programja egyre profibbá válik és ez a résztvevők számán is megmutatkozik. A Spectrumok mellett nemcsak játékok, hanem versenyek is zajlanak. A hivatalos zárás tulajdonképpen csak formalitás, a résztvevők számára nincs befejezés.

Taglétszám: 69
Levelek száma: 2091
Összejövetelek száma: 5


A hardverek újraelosztása befejeződik
A weboldal ismét átalakul. Új rovatok jönnek létre, elkészül a TOP100 szavazás és kialakul az oldal fő arculata.Olyan mennyiségű információ tolong a www.sinclair.hu oldalain, ami elképesztő. Alig hihető, hogy még mindig elkerülnek olyan újságok, füzetek, amelyek eddig ismeretlenek voltak a többség számára. Az internet adta lehetőségekkel élve már könnyen lehet ZX Spectrum gépeket szerezni és a legtöbb klubtag gyűjteménye kiteljesedik. A találkozók során gazdát cserélnek kazetták, számítógépek, interface-ek, könyvek, így mindenki valóra válthatja mindazt, amiről gyerekként csak fantáziálhatott.

Nem kérdés, hogy mi az év csúcspontja a Spectrum rajongók számára. A szervezés során érezhető, hogy azon túlmenően, hogy a ZX Spectrum a főszereplője a "Speccyalista Nap"-nak, szükség van egy kis megújulásra is. Már az előző évi találkozó során tapasztalható volt, hogy egy nagy korszak záródott le a Speccyalista Baráti Kör életében, de a ZX Spectrum történetében is. Szinte minden régi és új hardver-szoftver előkerült, mindenki átkutatta a padlását, pincéjét, visszaszerezte régi számítógépeit vagy megvásárolta álmai gépeit. A hardverek újraelosztása befejeződött.

A rendezvény a tradíciókhoz híven, a Békásmegyeri Közösségi Házban, egy nagyteremben kap helyet. Kora délután megérkeznek az első TV-k és Spectrumok, majd rövidesen megtelik a terem. Minden asztalon történik valami érdekes, hol egy játékprogram betöltését lehet hallani, hol joystickok recsegnek, de akad asztal, ahol a hardverek mágusai mutatják be gépeiket. Egy aktatáskányi kazettával képviseli magát a Weird Science Software, a Flash Beer Trilogy és a TV-Game mellett a legújabb játékuk, a Ghost Castles is először látható.

Taglétszám: 97
Levelek száma: 2625
Összejövetelek száma: 6


Csillapodó hazai láz
Döcögve indul az év. A levelezőlista belassul, a témák kezdenek elapadni. Sok újdonság nem kerül elő, Bali töretlen hite tartja össze és próbálja mozgatni a klubot.

A Speccyalista Nap nem marad el. Hatalmas rendezvénnyé növi ki magát, ami már nem csak a Spectrumról szól, hanem helyet kapnak már gépek is és a résztvevők a játék és beszélgetés mellett előadásokat is meghallgatnak. A találkozó sikere ellensúlyozza az egész év csöndes menetét.

Taglétszám: 102
Levelek száma: 1995
Összejövetelek száma: 2


10 évesek vagyunk
Újabb nagy Spectrum születésnap közeledik, a 25 éves. Ennek tiszteletére Képes Gábor (KGB) által szerveződik egy összejövetel, ahol a klubtagok szép számmal képviseltetik magukat. Remek és méltó alkalom, hogy az Országos Műszaki Múzeum régi számítógépei között lehet ünnepelni ennek a kis, szürkegombos számítógépnek a születését.

A Spectrum múltjában kutakodó régészkedések újból fellángolnak, mikor Lakatos Péter (Laty.ca) izgalmas témát, a programfejlesztés körülményeit hihetetlen alapossággal tárja fel és mivel más régi téma is előkerül - Spectrum 80K bővítés, magnók - Bali úgy dönt, hogy újabb rovatot indít "Hónap témája" címmel.

A billentyűzet megmentése nagy feladat, Nagy Lajos (Oldboy) és Tőzsér Attila (Csory) munkásságának köszönhetően újabb megoldás lát napvilágot dóm billentyűzetként.

Nagy döntés elé kerül a Speccyalista Nap szervezőgárdája. A szokásos utat válassza vagy merjen kockáztatni? A klubtagság megkérdezése után hatalmas szervezőmunka indul el, mivel méltóan kívánják megünnepelni a Spectrum Baráti Kör 10. évfordulóját. Már ekkor sejtik, hogy valami készülőben van. Soha nem látott számban érkeznek vendégek, előadók, a rendezvényen magyar hírességek képviseltetik magukat, köztük Bankó Miklós (MicroTeam vezetője), Horváth Ferenc (SpeccyDos fejlesztője), Szalay András (MUZIX 81 készítője). A show Sam.Joe "Sinclair csodái" című előadásával megkezdődik, amelyet a többi előadó követ szinte egymásba érve, sokszor egymáshoz kapcsolódva. Előadásaik mindenki számára érdekesek. A WSS újabb játékát mutatja be, a Wizard of Wor-t. A rendezvényen örömmel konstatálható, hogy más klubok képviselői is eljönnek, a hazai Enterprise rajongók is bemutatkoznak. Az éjszaka végén már csak egy kérdés marad. Hogyan tovább?

Taglétszám: 113
Levelek száma: 2062
Összejövetelek száma: 3


Száguldás, Spectrum szerelem
Már az év első napjai hardver fejlesztésekkel telnek. Új billentyű fólia helyettesítés készül mindkét géptípushoz Oldboy tervezésével DOM48 és DOM48+ néven. Belső átalakítás (stepdown panel) kerül publikálásra Csory tollából és végül beüt a ZX MATRIX, a nagy meglepetés, ami sokakat fellelkesít újra elővenni régi Spectrum számítógépeiket. A ZX MATRIX-hoz kapcsolódó pályázat előremutatóan az egész évet átíveli. 10 darab megrendelése és beszerzése után az összeszerelés és a kivitelezés profi, szinte ipari színvonalú. Miután az interface elkészül, a tesztelés és a szoftveres támogatás fejlesztése kezdődik.

Májusban teljesen váratlanul beindul a ZX Spectrum játékok on-line világversenye. Ez a zseniális ötlet a myspeccy.org fejlesztőiben fogan meg (sajnos nem a sinclair.hu csapatában), de azonnal megmozgatja a klub játszani szerető tagjait és rövidesen már éles pontcsaták zajlanak hazai és világszinten. Rusty munkáját dícséri, hogy az elért eredmények kigyűjtve, naprakészen követhetővé válnak az oldalon és kezdetét veszi az év végéig tartó SpV2008 pontverseny.

A sinclair.hu TOP100 listáján és játékajánlóiban szereplő programok játszhatóvá válnak a szabadon felhasználható ZX Spectrum emulátor segítségével, amelyet z0d alakít az oldalhoz.

A közelgő évvége a soron következő találkozó szervezését indítja be. Az új helyszínre tervezett Undocumented Party-nak elnevezett találkozót pár újdonság teszi érdekessé. Beléptető rendszer, becsületkasszás büfé és előadások fogadják a klubtagokat. A remekül működő azonnali szervíz megjavítja az elhozott hibás Spectrumokat, így sokan örülhetnek újra feltámadt kedvencüknek. A számtalan számítógép mellett jut idő a beszélgetésre, a játékra, ami így nagyon kellemes évzáró hangulatot teremt.

Az év vége hamar elérkezik és bár konrét tervek nélkül, de bízató jövő év vár ránk.

Taglétszám: 117
Levelek száma: 1176
Összejövetelek száma: 2


És az idő megáll...
Pár levélváltásos témák folytatódnak, szinte mindig előkerül valami olyasmi, amiről érdemes írni. Felmerül egy ötlet Spectrum Magazin készítésére, de rövid idő alatt elhal e remek kezdeményezés, ahogy 2008-as rendezvény után lelkesen indított tavaszi találkozó sem kerül megszervezésre. Az év során átalakul a sinclair.hu oldal, végre igazi spectrumos érzést ad a látogatóknak színeivel, látványos, mozgó képeivel. A 8 bites korszakhoz kapcsolódó "Citrom díj" témakör szélesen foglalkozik a régi számítógépek érdekességeivel, hibáival, műszaki megoldásaival, jónéhány megmosolyogtató finomság kerül elő. Elindul a magyar fejlesztések régészeti feltárása, sorba kerülnek elő régi magyar programok, azonban a készítőikkel való kapcsolattartás váratlanul megszakad, mivel az év szomorkásan fejeződik be.

A hagyományosnak tekinthető nagy évvégi összejövetel elmarad. Nem a lelkesedés vagy az ötletek hiánya miatt, hanem valahogy semmi nem akar jól alakulni, de a közösség nem adja fel és szent célként lebeg egy várva-várt jövő tavaszi, farsangi hangulatú parti.

Taglétszám: 116
Levelek száma: 1211