Speccyalista: Klub ReLOADed

4 csillagos Cikk értékelése: 4,86 (21 szavazatból)

#2: 2015-02-12 18-21h - Floppymuláció
Helyszín: Óbuda
Összefoglalót írta: Bali
Végre elérkezett a 2. klub időpontja, a létszám alapján kicsit családiasra sikeredett, de ez nyilván nem akadályozott meg bennünket abban, hogy egy jót spectrumozzunk és jól érezzük magunkat.

Vittem a gépemet, ami remek képet produkált a helyszíni óriás TV-n. Az előzetes tervek alapján összelőttük a SpeccyDOS 5.2-őt, Zozo floppy emulátorával. Az új firmware már remekül támogatja az sdd formátumot. Zozó fel is pakolta rá az összes lemezképet, amit eddig összegyűjtöttünk. Pár Edy lemez azért nem ment, de majd Zozó biztosan megfejti az okát egyszer. Azért sikerült jó pár programot betöltenünk, bár kicsit zavarta a társaságot, hogy kikötöttem a hangszórót a gépemből. :) Ez főleg a zene demóknál volt izgalmas, de végül sikerült a TV hangszórójára kivezetni a hangot. Ezt a SpeccyDOS témát aránylag sikerült kivesézni és közben még Csory is "megtanult" gépelni, természetesen Zozó sem állta meg szó nélkül, hogy a tokenizált BASIC előnyeit taglalja. :)

Ezután megpróbáltunk áttérni Csory if1bis illesztőjének élesztésére, de nem sikerült, mert firmware nélkül érkezett, ennek ellenére legalább pár videónk keresztül megnéztük mit is kellett volna csinálnunk, ha lett volna nálunk egy PC is. Legközelebb erre is rákészülünk. Ígéretes eszköz, bár nem volt egészen világos, hogy ez a PC kapcsolat kell-e állandóan...

Közben fogyasztottuk a szokásos ellátmnyányt, megvizsgáltuk Kerlaci alkatrész tesztelő kézi készülékét és a ZX81 alakú műszerdobozát is.

A végén még szóba került a Conrad billentyűs Spectrum+ projekt is, amit talán sikerül majd az alvó státuszból feléleszteni egyszer.

Floppymuláció galéria Ugrás a projekt oldalra

Létszám: 5

#1: 2014-11-20 18-21h - Töltsük újra!
Helyszín: Óbuda
Összefoglalót írta: Bali
Megvolt az első Klub eseményünk, szerintem nagyszerűen sikerült. Igazán jó hangulatban telt az este, az idő pontá zsugorodhatott ekkor, mert az egyik pillanatban megérkeztünk (én kicsit később), majd már fél 9 lett. Előzör is szeretném megköszönni Jocónak, hogy eljött bemutatni ezt a remekbeszabott Spectrum reinkarnációt és természetesen Csorynak, hogy biztosítja számunkra ezt a jó kis helyszínt.

Szerintem elég jól sikerült kiveséznünk az eszközt, egyrészt képbe kerültünk mind az aktuális állapotával, mind a hátralévő teendőkkel. Nagyon meggyőző volt, amit láthattunk, már most is rengeteg tud, és még rengeteg lehetőség rejlik benne. Maga a hardver rész tulajdonképpen készen van, néhány apróságot kell csak véglegesíteni és már megkezdődhet a "sorozatgyártás".
Jocó még pár dolgot módosít a nyákon, átehelyezi a csatlakozókat, a kompozit kimenetet kicsit feljavítja, de érzésem szerint már most 98%-os a készültség. Csaba vállalta, hogy a Spectrum alaplap furat távolságait mérhetetlen pontossággal megméri, hogy pont belepasszoljon a nyák a Spectrum dobozokba. Felvetettem, hogy próbáljunk meg némi anyagi támogatást is szervezni a hardver rész véglegesítéséhez, mert aránylag drága egy prototípus előállítása.

A szoftver rész is szépen muzsikált, láttunk border effekteket, sna töltést, érdekes új lehetőségeket, SD kártya támogatást... Még kicsit dolgozni kell a HDMI kimenet implementálásán és jó lenne majd egy tzx/tap betöltés is, de most elsődleges a hardver rész véglegesítése, utána ha már példányosíthatnánk, gyorsabban mehetne a tesztelés is és esetleg bele tudnánk folyni a fejlesztésbe is. Csaba nyilvánvalóan érdemlegesen tudna beleszólni a tzx betöltés implementációjába a tzx mouse sikere után. Jocó szeretne egy kommander félét, hogy kényelmesen lehessen betölteni a játékokat. Nyilván ennél a pontnál meg én éreztem magam megszólítva. :) Halkan említem csak meg, hogy pl. C64 magot is láttunk futni a gépen, nagyon muris volt, ahogy egy Spectrum dobozból jelentkezett a nagy rivális, dehát ez még erre is képes. Az viszont kiviláglott számomra, hogy nem kell beleerőltetni a ZX Mátrixot. :)

Azt est jórészét az Fpga-ba rejtett speccy töltötte ki nyilvánvalóan, jól górcső alá vettük, ittuk Jocó szavait, ötleteltünk. Közben nem maradhatott el természetesen a Márka szőlő/megy és vaníliás/pilótakex kombó sem a retró éhségünk csillapítására. A végén még kis idő még maradt Kerlaci által elkészített SpeccyDOS5-ök és Csaba által sikeresen előbányászott If2 Multirom v3 nyákok átvételezésére. :)

Terefere öözben az is kiderült, hogy z0d hónapok óta AY-okra dobol, így a ZX Beepers projekt is új fordulatot vett, azonmód ki is dolgoztunk egy új koncepciót, de erről majd máskor.
Legvégül kicsit áttekintettük, hogy milyen tervek vannak még a tarsolyunkban a következő klub alkalmakra. Még kidolgozandóak, de egy biztos nem fogunk unatkozni és az is, hogy decemberben rögvest egy rendhagyó alkalom lesz, Klub Reloaded XMas edition pizzázás.

Töltsük újra! galéria Ugrás a projekt oldalra

Létszám: 9

#0: 2014-10-22 - Beharangozó
Már korábban is próbáltunk beindítani némi klubéletet, ami tulajdonképpen a várakuzásainkat is felülmúlta. Sajnos a Klauzál Ház után azonban nemigen találtunk megfelelő illetve voltaképp megfizethető helyszínt. Több próbálkuzásunk is volt, legutóbb az ELTE-n próbálkozott Kapitány, de miután kedvezményesen 10-20e-s órabérrel támogatták volna az ügyünket így ez a szál is elhalt.

A legutóbbi vacsin Csory ajánlotta fel, hogy az egyik nagyob tárgyalójukban biztosítana lehetőséget erre a célra. A helyszín III. kerület Óbuda, ami szerintem igen jól megközelíthető, főleg nekem. :) A hely befogadóképességéből adódóan maximálnunk kell majd a létszámot kb. 10 fő körül, de az eddigi tapasztalatok alapján ez nem jelent gondot. Emiatt most az EP-s társaságot nem tudjuk default meghívni.

Szakítva az eddigi "ereszd el hajam" klub érzéstől, most egy tematikusabb klub program fogalmazódott meg bennem, így minden alkalomra valami konkrét témát keresnék, erre már van jópár ötletem, de ezekről majd később írok, addig is ha valakinek van ötlete 1-1 ilyen klubestre, akkor csak írja meg nyugodtan.

A klubnapot minden hónap 3. csütörtökjén tartanánk 18-21-ig, tehát ezekre az időpontokra lehet készülni (a változtatás jogát fenntartjuk, ha Csorynak nem jó az időpont):
2014
------------
november 20.
december 11.

2015
------------
január 22.
február 19.
március 19.
április 23.
május 22.