Periféria ismertető: RamPrint illesztő

4 csillagos Cikk értékelése: 4,80 (5 szavazatból)

Gyártó: Ram Electronics Ltd
Kiadás: 1986
Eredeti ár: 34.95 GBP

Miután a Ram Electronics, kétségtelenül aratott a Music Machinejével, előállt a RamPrint párhuzamos nyomtató illesztővel.

A Ram Electronics ismét sokkal többre vállalkozott, mint egy újabb mezei nyomtató illesztő piacra dobására. A beépített nyomtató driver és a centronics kábel nagyjából már alap funkciónak számított és bár a botkormány illesztő újdonság volt, az igazán nagy ütést a RamWrite jelentette. RamWrite nem más mint egy integrált szövegszerkesztő, ami az illesztő romjában kapott helyett, így azonnal elérhető töltés nélkül.

Szövegszerkesztés

Egyszerűen be kell gépelni, hogy LPRINT "© word" és máris indulhat a munka. A RamWrite ablak köré csoportosul, a nagyobbik szolgál a szövegszerkesztésre, ami a képernyő felső 21 sora. Az alsó 3 sor az parancs és állapot ablak: mentés-visszatöltés, keresés, csere és törlés a szövegben. A parancs ablakban az E parancs hatására kezdhetjük el a szövegszekesztést a nagyobb, fő ablakban és a Break megnyomásával kerülünk vissza a parancs szintre.

A parancsok meglehetősen egyszerűek, szimpla karakterek és a repertoár is elég szegényes. A főbb parancsokon felül van egy `display text before printing' opciója, azaz nyomtatás előtt megtekinthetjük művünket, ahogy az valójában a papíron fog megjelenni. A megjelenítés 32 vagy 64 oszlopos is lehet, de sajnálatos módon csak 32 oszlopos üzemmódban tudunk szerkeszteni. Menteni lehet Microdrivera gond nélkül. A szerkesztés igen egyszerű, a tördelés és az igazítás azonban szerkesztés közben nem látszik a képernyőn (valószínüleg ezért is van a 'display text' opció), de a bekezdések vége viszont igen.

Egyszerűen egy vadállat :), akkoriban több felhasználási területe is lehetett a levél írástól a számlanyomtatáson át az 1000 oldalas disszertációkig.

Nyomtatás

Nagyjából pár perc alatt összehozható egy Epson kompatibilis nyomtatóval. Természetesen bőségesen találhatunk nyomtatási opciókat is.

A szokványos tömörített, dupla-széles, kövér és aláhúzott mellett van lehetőség akármilyen vezérlőkarakter sorozat kiküldésére a nyomtatónak, akár nem szabványos vezérlőkarakterek is használahtó, a RamWrite kezelni fogja ezeket is. Az LPRINT BASIC-ből gond nélkül használható.

Kétféle COPY áll rendelkezésünkre, az egyik egy hagyományos pixelről pixelre nyomtat; a másik opció sokkal gyorsabb, csak karaktereket nyomtat a képernyőről. Ez az alapértelmezett beállítás.

Összefoglaló

Remek ötlet és egészen jó megvalósítás. Nem annyira lebilincselő mint a Music Machine, de a maga módján kíváló eszköz.


Kapcsolódó dokumentumok
Sajnos jelenleg semmilyen dokumentummal nem rendelkezünk ehhez a hardverhez.

Visszalépés az előző oldalra